FlavouR oF LIfe....lovE it and LiVe it ...

"Bila Mana Hidup Ini Sungguh Berperisa~~ YummyLifeLicious "

Thursday, November 4, 2010

MaRi BLajar Masak Meh...



oh lately sangat gemar memakan bihun sup ayam ngeee~~~ so today mau kongsi resepi bihun sup ayam, sebelum nie asyik g bli jek, then g goggle kat tenet cari resepi buat bihun sup tapi sume banyak letak ntah pe spice2 yg aku x tau nak gune heheh~~~then aku reka jek sendiri resepi bihun sup ayam yg paling ringkas dalam donia nie...


okies pertama2 kite perlu sebiji bawang sederhana beso, then 2 biji bawang putih. sila tumbuk hingga lumat then letak lada hitam (hekot ske anda ler, kalo nak pedas letak ler banyak2) then tumbuk lg hingga lada hitam hancur... then tumis bahan2 tadi hingga naik bau. pastu letak air (depend on bnyk mane anda nak kuah nye la) n letak ler daging ayam d hiris2 nipis (kalo ada tulang2 ayam pun leh masuk gak coz lg sodap nnt). oh jgn luper letak kiub ayam yek...then letak gak garam sesedap rase anda. tunggu hingga ayam empuk leh tutup api. tadaaaa~~siap. oh then celur la bihun n tauge...curah ler kuah sup tadi n letak daun sup...kalo sesape dari johor mesti letak kacang tanah n sambal kicap...wooooo~~~meleleh air liur nie...hehe~~~so sila cube (ct chantek ko jgn lupe cube yek ngeee~~~) daaa~~xoxo...

5 comments:

tIm said...

eh..br perasan ada nama i kat cni..hehehehe..
yosh..akan ku cuba.td i masak jgk..
nak tau i masak ape?hehehhe..i masak black paper beef,udang goreng n kailan ikan masin.ye,terima kasih atas pujian itu..i tau..i memang rajin..hahahhaha

HimAwaRi said...

ceh x blh bla hahha..taniah2 ct tp jgn lupe masak tuk i n cammy gak hehhe..ape mimpi ko masak nie ct sbnrnye???ngeeee~~~~

tIm said...

ehem..i tak mimpi okay..tapi sebab mum in law takde so kena la masak..nak mencekik kat luar masing2 tatau nak mkn katne.i mimpi i bawak kete kia forte,ada kena mengena ngn maska ke?hahahaha

HimAwaRi said...

kalo ko mimpi kia forte tu maknanye ko rindu gan kuis coz kn ada kete kia forte kat parking tiap2 pg tu kan..hahha...syg btl ko gan kuis nie ct smpi termimpi2..ngeee~~~

tIm said...

hahahahahha..so NOT!takde makna nye aku rindu kan kuis.tidakkkkkk

Related Posts with Thumbnails