FlavouR oF LIfe....lovE it and LiVe it ...

"Bila Mana Hidup Ini Sungguh Berperisa~~ YummyLifeLicious "

Thursday, November 1, 2012

TakDir Perantau~~~

Far Away From Home and I'm Happy~~


This entry would be the 'heart pouring entry' or 'entry meluah perasaan'~~ ^_^ tahun depan 2013 genap la aku dendang perantau selama 10 tahun... starting from 2003 masuk ukm dulu buat degree until now siap abis master sudah!!! dulu sebenarnye tak penah terpikir pun nak duk jauh2 mcm nie, arwah mak dulu sakit n she always asked me to balik jb bile dh belajar n keje kat sana jek... dulu slalu gurau2 gan arwah ckp tak mau lah nk keje jauh tp dlm ati actually mmg nk blk n keje kat jb jek...

Then hujung tahun 2005 arwah mak meninggal, at that time mmg sgt2 down, i suffered from a depression for almost a year belajar ke mana, badan makin kurus, ari2 nangis jek.. dengan family affair yg tonggang langgang mcm aku nk langgar gan kete jek my evil sibling sekor2...  masa kat kolej ari2 g bilik ctot n nangis2 mcm nk giler... pas abis study thb 2006 aku blk jb then keje kat Guardian masa tu, gan gaji yg ciput alah nak cari duit poket jek masa tu cos nk tggu konvo... but deep down inside i'm still not happy, actually everytime i'm down bile blk keje memlm around 10.30-11.30pm i will secretly cry sepanjang jalan nk blk umah cos jarak from turun bas n rumah is quite far n sunyi so i think that is a perfect time to cry alone (yeah i'm weird, blame it on my depression mode...) 

dengan gaji yg ciput kompem la nk byr duit konvo pun tak mampu, so terpaksa la g gadai cincin youu!!! sadis takk???? tp seb baik ada cincin emas kau. yolah mak dh xde, bapak aku xde mana la aku nk mintak tlg, siblings lg la jauh panggang dr api... sibling yg jahat xde kuasa la aku nk mintak tp sibling yg baik sian plak nk mintak.. (family aku nie pelik skit cos bnyk sgt yolah sumer adik bradik tiri)..pas konvo without a day goes by yg aku tak wish aku nk get out form jb...everyday how i wish i can get a job outside from jb... i guess Allah knows best, a friend from Kuantan call ckp ada keje kosong as lecturer kat sana...without think twice berlesup aku g bt resume n g interview..thanks kak po u save my life at that moment... akhir 2006 impian menjadi kenyataan cos d trima keje kat sana...hati gumbira bukan kepalang..takde sekelumit sedih pn nk tggl kn jb masa tu... nk tau knape aku gumbira?? cos i nk buktikan to my evil sibling i can stand on my 2 feet witout all of you... cos he once said to me " mawar tu sampai bila nk menumpang hidup gan Along??"sampai ati ko ckp gan aku mcm tu ekk...heloo aku nie adik yg bongsu, mmg tanggungjwb korg la jga aku bodoh!!! tp xpe lah since ko dh ckp mcm tu biar aku jg diri aku sndiri.

Tinggal kat kuantan ati sgt happy even cuma ada kak po n dik po jek, i lead a simple life, pendek kata happy lah ^_^ for 1 year n a half duk sana then me n kak po decide to pindah KL since at that time mmg every weekend kena g KL cos ada kelas master kat sana.. then again ALLAH mmg knows better for me mmg dpt keje kat KL masa tu...then kami pindah ler ke bukit mahkota..thanks to mak n bapak ctot n bapak n adik kak po yg memudahkan urusan pemindahan kami.... again hati sgt happy ^_^ then here i am until now, dr aku cume kenal ctot n the family jek kat sini sampai lah aku kenal geng garu-garu yg best, kawan2 keje yg syok, kawan2 master yg rawk, anak2 bulus yg mengumbirakan... pendek kata ati aku jd happy n senang ketika idup merantau dr idup kat tanah tumpah darah sendiri..aku pn blk jb adalah dlm sekali setahun tu pun semata2 nk jengung mak tiri aku (i love her to death, i feel bad sometime jarang dpt jumpe die) adik bradik tiri aku yg side baik2 tu, my besties liza n linda tu jek ok...  aku rasa bila arwah mak dh xde, dh xde reason knape aku kena trus ada kat jb lg... to my evil siblings tu korg nk rebut harta yg seciput tu korg rebut lah,  nk stab on each other back pun buat lah, i'm out ok... xpe aku sanggup merantau jauh2, cari harta sendiri, bina idup sendiri, even bila PMS mcm meroyan2 gak la bila duk sensorg kat sini but its all good..Insyallah Allah tu Maha Kaya... I can hidup sendiri merantau n berdikari ^_^  BECAUSE OF ALL THIS I BELIEVE SOME PEOPLE ARE BETTER OFF MERANTAU TUK MENCARI KEBAHAGIAAN~~~ MAYBE INI LAH YANG DI KATAKAN 'TAKDIR PERANTAU' daaaa~~~xoxo (enough wit the sad story!!!!)

1 comment:

MamaBetty said...

Hugs..i love u..other scratches too..

Related Posts with Thumbnails